24. augusta 2021
V drevenom predajnom stánku na Holubyho kopaniciach na okraji Moravského Lieskového už na zákazníkov čakajú maliny, arónie, slivky i broskyne, čerstvo naoberané a pekne naukladané v kelímkoch.
Je začiatok augusta a v sadoch mladej firmy emBIO práve dozrievajú. Jahody, višne a marhule sa už obrali, ale maliny – tie budú rodiť až do jesene. „Zasadili sme celoročne rodiacu odrodu a veríme, že predaj udržíme do konca septembra,“ hovorí Ema Dobrodenková z firmy emBIO.
Vždy čerstvé
Ovocie, ktoré brigádnici naoberajú doobeda, je na stánku zákazníkom k dispozícii v poobedných hodinách. Kým arónia, broskyne a slivky sú len v predaji, maliny si môžu záujemcovia naoberať sami hneď vedľa stánku. Zber malín je o niečo zložitejší ako jahôd – nejde to tak rýchlo, ale keď zodvihnete halúzku a uvidíte, ako je zospodu obsypaná sladkými plodmi, väčšmi na ne dostanete chuť, ako keď ich vidíte už naoberané.
Ovocie predávajú iba na tomto mieste, nechodia s ním na trhy, ani ho nerozvážajú, samozbery sa im osvedčili. Tohtoročná jahodová sezóna nebola práve najlepšia, ale veria, že to teraz doženú na malinách.
„Jahody začínali rodiť všade na Slovensku neskoro, máj bol extrémne studený. Zákazníci preto ochutnali prvé jahody z dovozu a my sme prišli o prvý jahodový ošiaľ. Sezóna jahôd bola navyše veľmi krátka, lebo počas horúceho júna všetko dozrelo rýchlo a naraz,“ opisuje dvadsaťdvaročná Ema Dobrodenková komplikácie, aké občas prinesie príroda.
Kým minulý rok začali jahody predávať 27. mája, tento rok to bolo 11. júna. „Keď sme vlani na Facebooku ohlásili prvý samozber, do dvadsiatich minút boli jahody vypredané,“ usmieva sa.
Zato oproti iným, najmä južným slovenským regiónom, sa firme emBIO darilo tento rok aj s višňami či marhuľami, ktorých úrodu na mnohých miestach zničil mráz. „Občas sa stáva, že máme viac marhúľ ako na juhu. Rastlina je totiž najzraniteľnejšia v plnom kvete. Niekedy príde mráz, keď na juhu už stromy kvitnú a my ich máme ešte iba v puku,“ vysvetľuje tento jav agronóm Bohuš Peky. .
Aj višne ponúkali tento rok v samozbere, výsadba je štyri roky stará a dajú sa ešte oberať bez rebríka. Len slivkový sad v blízkosti hospodárskych budov je starý, zrevitalizovaný. Po višniach zarodili ríbezle – červené aj čierne, potom v strede júla marhule.
Je začiatok augusta a v sadoch mladej firmy emBIO práve dozrievajú. Jahody, višne a marhule sa už obrali, ale maliny – tie budú rodiť až do jesene. „Zasadili sme celoročne rodiacu odrodu a veríme, že predaj udržíme do konca septembra,“ hovorí Ema Dobrodenková z firmy emBIO.
Vždy čerstvé
Ovocie, ktoré brigádnici naoberajú doobeda, je na stánku zákazníkom k dispozícii v poobedných hodinách. Kým arónia, broskyne a slivky sú len v predaji, maliny si môžu záujemcovia naoberať sami hneď vedľa stánku. Zber malín je o niečo zložitejší ako jahôd – nejde to tak rýchlo, ale keď zodvihnete halúzku a uvidíte, ako je zospodu obsypaná sladkými plodmi, väčšmi na ne dostanete chuť, ako keď ich vidíte už naoberané.
Ovocie predávajú iba na tomto mieste, nechodia s ním na trhy, ani ho nerozvážajú, samozbery sa im osvedčili. Tohtoročná jahodová sezóna nebola práve najlepšia, ale veria, že to teraz doženú na malinách.
„Jahody začínali rodiť všade na Slovensku neskoro, máj bol extrémne studený. Zákazníci preto ochutnali prvé jahody z dovozu a my sme prišli o prvý jahodový ošiaľ. Sezóna jahôd bola navyše veľmi krátka, lebo počas horúceho júna všetko dozrelo rýchlo a naraz,“ opisuje dvadsaťdvaročná Ema Dobrodenková komplikácie, aké občas prinesie príroda.
Kým minulý rok začali jahody predávať 27. mája, tento rok to bolo 11. júna. „Keď sme vlani na Facebooku ohlásili prvý samozber, do dvadsiatich minút boli jahody vypredané,“ usmieva sa.
Zato oproti iným, najmä južným slovenským regiónom, sa firme emBIO darilo tento rok aj s višňami či marhuľami, ktorých úrodu na mnohých miestach zničil mráz. „Občas sa stáva, že máme viac marhúľ ako na juhu. Rastlina je totiž najzraniteľnejšia v plnom kvete. Niekedy príde mráz, keď na juhu už stromy kvitnú a my ich máme ešte iba v puku,“ vysvetľuje tento jav agronóm Bohuš Peky. .
Aj višne ponúkali tento rok v samozbere, výsadba je štyri roky stará a dajú sa ešte oberať bez rebríka. Len slivkový sad v blízkosti hospodárskych budov je starý, zrevitalizovaný. Po višniach zarodili ríbezle – červené aj čierne, potom v strede júla marhule.