Biele, suché víno
Cukornatosť pri zbere 21°NM, Alk. 12,5%. Zvyškový cukor: 0,05 g/l. Obsah kyselín: 6,5 g/l. Dátum plnenia: 09/2023 - potenciál zrenia: do 5 rokov. Odberom pomôžete v záchrane vinohradov. Víno je vyrobené tradičnou metódou s dôrazom na minimalizáciu zásahov. Pôvod hrozna: Malokarpatská vino... zobraziť viac Cukornatosť pri zbere 21°NM, Alk. 12,5%. Zvyškový cukor: 0,05 g/l. Obsah kyselín: 6,5 g/l. Dátum plnenia: 09/2023 - potenciál zrenia: do 5 rokov. Odberom pomôžete v záchrane vinohradov. Víno je vyrobené tradičnou metódou s dôrazom na minimalizáciu zásahov. Pôvod hrozna: Malokarpatská vinohradnícka oblasť Senzorika: Príjemná ovocno-krémová, smotanová vôňa s vnemom po dreve. Chuť harmonická, svieža s príjemnými kyselinkami Všeobecná charakteristika vína: Farba vína je zlato-žltá, niekedy vyššia, vôňa jemná odrodová až neutrálna. Chuť je plná, korenistá a extraktívna, často so zvyškovým cukrom, siahajúca až do chlebových tónov, pripomínajúcich tokajské výbery. Z tohto dôvodu sa pre Rulandské šedé v Alsasku smie používať synonymum Tokayer. Mladšie vína niekedy vykazujú vyššiu kyslosť. Výbery bývajú naopak jemné s vysokým zvyškovým cukrom. Nenapodobiteľný charakter z neho robí ozajstný skvost medzi bielymi vínami. Víno z tejto odrody je mimoriadne populárne, vyhľadávané labužníkmi pre nevšedný pôžitok z jeho konzumácie. Je "silné" a súčasne harmonické. Spája charakteristickú chuť a vôňu s primeraným obsahom alkoholu. Zrením v sude alebo vo fľaši sa jeho vlastnosti ďalej zušľachťujú. Pri dosiahnutej fľašovej zrelosti sa stáva až koňakovým. Akostné vína sa pijú v rozpätí 2 až 4 rokov. Vína s prívlastkom nechávame zrieť vo fľaši 3 až 8 rokov. Pôvod odrody: Jeho pôvod siaha k rodine odrôd Rulandského vo Francúzsku. Vznikla pupencovou mutáciou Rulandského modrého pravdepodobne v Burgundsku a odtiaľto sa rozšírilo po celom Francúzsku, najmä do oblasti Champagne. Do strednej Európy sa táto odroda dostala v 14. storočí spoločne s Rulandským modrým. Svoj slovenský názov odvodzuje od nemeckého obchodníka Johanna Segera Rulanda, ktorý odrodu rozširoval v Nemecku okolo roku 1711. V súčasnosti je táto odroda rozšírená do celej Európy, pestuje sa dokonca aj na Novom Zélande. Najznámejší slovenský "klevner" dozrieva v Radošine, údajne sa pred vyše päťdesiatimi rokmi podával aj na svadbe britskej kráľovnej Alžbety II. Prívlastkové vína z tejto odrody je v zmysle vyhlášky možné vyrábať len v Radošinskom a Nitrianskom rajóne Nitrianskej vinohradníckej oblasti.
Balenie: Sklenená fľaša 0,75l
Cena: 8,00 €
Dostupné množstvo: > 10
6 a viac po: 7,00 €
obsah alkoholu: 0%
zloženie: Vyrobené iba z hrozna
obal: sklo 0,75l
objem: 0,75l
© 2025 lokalnytrh.sk Všetky práva vyhradené