BEERMALADE - slovenská firma vyrábajúca džem z remeselného piva
BEERMALADE - slovenská firma vyrábajúca džem z remeselného piva

BEERMALADE - slovenská firma vyrábajúca džem z remeselného piva

Beermalade je spojenie slova beer (pivo) a marmalade (džem). Ako už naznačuje samotný názov, Beermalade je džem z piva, ktorý na Slovensku vyrába rodinná firma Nógellovcov z Rusoviec. 

Ako ste prišli na to, že je možné z piva navariť džem a aká bola vaša cesta k výrobku v dnešnej podobe?

Vždy som varila džem z rôzneho ovocia, môj manžel má zasa veľmi rád pivo a venuje sa mu už roky, tak to bola len otázka času, že to skombinujeme.

Ako by ste opísali chuť Beermalade niekomu, kto takýto džem ešte nikde neochutnal a možno má z tejto kombinácie obavy? Platí pravidlo, komu chutí pivo tomu chutí aj Beermalade a naopak?

Je to kombinácia sladkého, veď je to džem a horkosti piva. Väčšina ľudí, čo pije pivo má rado aj našu Beermalade. Ale sú aj ľudia, ktorí pivo nepijú, ale naša Beermalade im chutí. Kto ochutná, si ju skoro vždy zamiluje.

Do akej miery ovplyvňuje chuť piva, z ktorého je džem uvarený, aj chuť samotného džemu?

Do veľkej.
Nositeľom chuti v Beermalade je pivo, z ktorého je navarená. Neobsahuje korenie, bylinky, med, ovocie, teda žiadnu inú pevnú zložku, okrem cukru. Každá Beermalade je iná a jedinečná.

Koľko druhov rôznych pivných džemov ste navarili za posledné tri roky existencie? Skúšali ste vyrobiť džem aj z iných netradičných surovín okrem piva?

Doteraz bolo navarených 84 rôznych druhov. Zatiaľ nie:)

Ktorý džem zatiaľ chutil najviac vám a ako ho najčastejšie využívate vo vašej kuchyni?

K prvej Beermalade, Stupavar AIPA, mám špeciálny vzťah. Aj keď je to ťažká otázka, pretože všetkyBeermalade sú skvelé. Najčastejšie využívam Beermalade, akoprísadu do šalátov. Ale výborne sa hodí k syrom, ako súčasťdresingov a marinád. Fantastická je k steaku a má mnoho možnostívyužitia, je to o fantázii. Čokoládové pralinky plnenéBeermalade sú TOP.
Ale ako hovorí môj manžel, v jednoduchosti je krása, najlepšia je na vianočke.

Má Beermalade vo svete konkurenciu?

Podľa dostupných informácii nie.

Varíte džemy aj na objednávku z obľúbenej fľašky piva? Napríklad pre pivára, ktorý by si chcel svoje obľúbene pivo natrieť ráno aj na vianočku.

Áno varíme Beermalade aj na objednávku. Samozrejme nie z jednej fľašky, ale z väčšieho množstva.

Beermalade ste začali vyrábať po dlhoročnej kariére manažérky v banke. Páči sa vám táto zmena? Aké sú pre vás výhody a nevýhody práce vo vlastnej malej rodinnej firme?

Využívam všetky získané skúsenosti z manažérskej práce. Všetko má svoje plusy aj mínusy, okamžite cítite dopad dobrých aj zlých rozhodnutí. A je to o veľkej odvahe. Ale môj manžel Imrich a dcéra Veronika sú skvelí a spolu vytvárame kompaktný celok. Za čo im ďakujem.

Čo považujete za váš dosiahnutý najväčší úspech s Beermalade?

Úspechov je viac, napríklad ocenenie Slovenskej pivovarníckej Akadémie ako objav roka 2016, či Robíme to Inak od STARTITUP za rok 2017 atď.
Ale najviac si ceníme tzv. Gastronomického Oskara.
Beermalade Stupavar IPA a Donovaly Hajlander boli ocenené hviezdičkou Great Taste Awards za rok 2017.

Ako ste prišli na to, že je možné z piva navariť džem a aká bola vaša cesta k výrobku v dnešnej podobe?

Vždy som varila džem z rôzneho ovocia, môj manžel má zasa veľmi rád pivo a venuje sa mu už roky, tak to bola len otázka času, že to skombinujeme.

Ako by ste opísali chuť Beermalade niekomu, kto takýto džem ešte nikde neochutnal a možno má z tejto kombinácie obavy? Platí pravidlo, komu chutí pivo tomu chutí aj Beermalade a naopak?

Je to kombinácia sladkého, veď je to džem a horkosti piva. Väčšina ľudí, čo pije pivo má rado aj našu Beermalade. Ale sú aj ľudia, ktorí pivo nepijú, ale naša Beermalade im chutí. Kto ochutná, si ju skoro vždy zamiluje.

Do akej miery ovplyvňuje chuť piva, z ktorého je džem uvarený, aj chuť samotného džemu?

Do veľkej.
Nositeľom chuti v Beermalade je pivo, z ktorého je navarená. Neobsahuje korenie, bylinky, med, ovocie, teda žiadnu inú pevnú zložku, okrem cukru. Každá Beermalade je iná a jedinečná.

Koľko druhov rôznych pivných džemov ste navarili za posledné tri roky existencie? Skúšali ste vyrobiť džem aj z iných netradičných surovín okrem piva?

Doteraz bolo navarených 84 rôznych druhov. Zatiaľ nie:)

Ktorý džem zatiaľ chutil najviac vám a ako ho najčastejšie využívate vo vašej kuchyni?

K prvej Beermalade, Stupavar AIPA, mám špeciálny vzťah. Aj keď je to ťažká otázka, pretože všetkyBeermalade sú skvelé. Najčastejšie využívam Beermalade, akoprísadu do šalátov. Ale výborne sa hodí k syrom, ako súčasťdresingov a marinád. Fantastická je k steaku a má mnoho možnostívyužitia, je to o fantázii. Čokoládové pralinky plnenéBeermalade sú TOP.
Ale ako hovorí môj manžel, v jednoduchosti je krása, najlepšia je na vianočke.

Má Beermalade vo svete konkurenciu?

Podľa dostupných informácii nie.

Varíte džemy aj na objednávku z obľúbenej fľašky piva? Napríklad pre pivára, ktorý by si chcel svoje obľúbene pivo natrieť ráno aj na vianočku.

Áno varíme Beermalade aj na objednávku. Samozrejme nie z jednej fľašky, ale z väčšieho množstva.

Beermalade ste začali vyrábať po dlhoročnej kariére manažérky v banke. Páči sa vám táto zmena? Aké sú pre vás výhody a nevýhody práce vo vlastnej malej rodinnej firme?

Využívam všetky získané skúsenosti z manažérskej práce. Všetko má svoje plusy aj mínusy, okamžite cítite dopad dobrých aj zlých rozhodnutí. A je to o veľkej odvahe. Ale môj manžel Imrich a dcéra Veronika sú skvelí a spolu vytvárame kompaktný celok. Za čo im ďakujem.

Čo považujete za váš dosiahnutý najväčší úspech s Beermalade?

Úspechov je viac, napríklad ocenenie Slovenskej pivovarníckej Akadémie ako objav roka 2016, či Robíme to Inak od STARTITUP za rok 2017 atď.
Ale najviac si ceníme tzv. Gastronomického Oskara.
Beermalade Stupavar IPA a Donovaly Hajlander boli ocenené hviezdičkou Great Taste Awards za rok 2017.

Odkazy


Zdieľať na Zdieľať na Zdieľať na