PD Krakovany-Stráže - Lokálny trh

PD KRAKOVANY-STRÁŽE

Pestovateľ maku, pohánky a iných plodín

Hospodárime spolu s kolegami na 640 ha tzv. ornej pôdy. To „takzvanej“ píšem preto, lebo pôdu neorieme. Takže u nás asi nie je tá pôda orná. Spoločne sa o ňu staráme a pestujeme zdravé potraviny. Vlastne produkujeme suroviny, z ktorých sa dá urobiť zdravé jedlo. Študujeme, vzdelávame sa a hľadám... zobraziť viac Hospodárime spolu s kolegami na 640 ha tzv. ornej pôdy. To „takzvanej“ píšem preto, lebo pôdu neorieme. Takže u nás asi nie je tá pôda orná. Spoločne sa o ňu staráme a pestujeme zdravé potraviny. Vlastne produkujeme suroviny, z ktorých sa dá urobiť zdravé jedlo. Študujeme, vzdelávame sa a hľadáme pomocou nových poznatkov a skúseností nové cesty. Neorieme, nediskujeme, nesmykujeme, nekompaktorujeme, nevalcujeme, nepodmietame. Taktiež po postupnej niekoľkoročnej redukcii chemických vstupov, už nestriekame fungicídy, insekticídy, nehnojíme syntetickými hnojivami a skúšame, či by to nešlo aj bez glyfosátov. Zatiaľ to nevieme bez herbicídov, ale po nejakom čase… Kto vie? Keď som pred pár mesiacmi videl zopár prednášok od Gabe Browna, tak som zistil, že to, čo robíme s pôdou, ako ku nej pri pestovaní plodín pristupujeme, ako sa o ňu staráme, sa volá Regenerative Agriculture – regeneratívne poľnohospodárstvo. Nie, nie Bio, či ekologické. Má to trošku iné postupy a zásady, ale cieľ je rovnaký. Hospodáriť šetrnejšie na pôde, v súlade s prírodou, s prírodnými zdrojmi, s úctou ku Matke Zemi. Ten základný rozdiel od tzv. ekologického poľnohospodárstva je však v tom, že v regeneratívnom hospodárení sa pôda ničím (tzv. závesným náradím) nerozrušuje a pôda je tak po celý rok pod rastlinným krytom. Nepretržite tak pod povrchom prebiehajú procesy (napr. mykorhíza), ktoré sa vyvíjali stovky milióny rokov a ktorým vďačíme za vznik pôdy a v konečnom dôsledku aj za vznik väčšiny živých organizmov na Zemi. Človeka nevynímajúc. Prirodzene. Takže keď porovnávam niektoré viditeľné parametre (pôdne erózie), či výsledky pôdnych analýz , ako obsah organického uhlíka (c-org, humusu, množstvo organizmov), vychádza mi regeneratívne hospodárenie ekologickejšie, ako v prípade tzv. biopodnikov. Ale o tom viac inokedy.

Páči sa vám čo robíme? Sledujte nás aj na Facebooku alebo Instagrame.

Informácie pochádzajú priamo od výrobcu.

Tiež chcete mať profil výrobcu na našom portáli? Stačí sa bezplatne zaregistrovať a vytvoriť si ho zadarmo.

Zdieľať na Zdieľať na Zdieľať na